Els Capgrossos
juny 18, 2018
El Ball d’en Serrallonga
juny 18, 2018

La Colla gegantera de Sant Quintí és una colla centenària de la que se’n té constància aproximadament des de l’any 1915. Joan Amades va recollir al seu costumari folklòric una fotografia antiga d’una parella de gegants, que aparentment van desaparèixer després de la segona república.

Durant molts anys, el municipi va estar orfe de figures gegants. Durant algunes Festes Majors, es tenen proves de factures que demostren venien els gegants de Vilafranca, en Ferragut i l’Elisenda, amb els seus portadors, llogats per suplir aquesta mancança.

L’any 1954, l’ajuntament va adquirir al carrer de Sant Agustí d’Igualada, la parella de gegants construïts a finals del segle XIX que es varen rebatejar com Quintí i Neus i després de passar per diverses vestimentes, ara vesteixen com a parella noble catalana.

L’any 1969, degut al gran pes dels anteriors gegants, l’ajuntament mana construir i adquireix al taller El Ingenio de Barcelona, en Roger i l’Elisenda, basats en les figures històriques Roger de Llúria i Elisenda de Montcada. Els gegants vesteixen com reis medievals.

El 1986 el cau infantil Cau Botifoll construeix uns gegantons per sortir a la Festa Major i acompanyar els grans, aquests són dues figures amb braços de tela que ballen amb el moviment i estaven representats inicialment com Boy Scouts. Actualment vesteixen roba que no representa cap classe social concreta.

L’any 2010 es van presentar el Justí i la Neus, els nous gegantons, basats en els centenaris Quintí i Neus, dels quals se’n va utilitzar el motlle per fer-los a escala reduïda.

L’any 2012 es varen construir els nous gegants Roger i Elisenda, fets a partir del motlle dels originals, que van substituir els vells del 69. Enlloc de ser de cartró pedra i cavallet de fusta, són de fibra de vidre i potes d’alumini, per tant molt més lleugers. També tenen roba més lleugera i són més còmodes i assequibles de fer ballar.

Aquella Festa Major de 2012 varen ballar les cinc parelles anomenades a la vegada.

El 8 de maig de 2022 es van presentar aquests mateixos gegants restaurats amb una trobada gegantera, la primera de la història de Sant Quintí.

Podeu trobar més informació i les xarxes dels gegants a continuació: https://linktr.ee/gegantssqm